EPB Adviseur Brussels Gewest en Wallonië

Analoog aan de Vlaamse epb-verslaggever dient er voor vergunningsplichtige werken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Waals Gewest een EPB-adviseur te worden aangesteld voor nieuwbouw en verbouwingen waarvan de bouwvergunning werd ingediend na 1 juli 2010. Peritas heeft de nodige vergunning om op te treden als EPB-Adviseur in Brussel en Wallonië. Voor EPB in Brussel stellen wij graag een offerte op.

Er bestaan twee procedures, enerzijds de normale procedure voor nieuwe gebouwen en zware renovaties, anderzijds de vereenvoudigde procedure voor eenvoudige renovaties.

 • De renovatie wordt als zwaar beschouwd voor gebouwen > 1000m², wanneer meer dan 25% van de thermische verliesoppervlakte van het gebouw gewijzigd wordt (indien meer dan 75% van de thermische verliesoppervlakte gewijzigd wordt, spreekt men onder bepaalde voorwaarden van een met een nieuw gebouw gelijkgesteld gebouw).
 • De renovatie wordt eenvoudig genoemd voor werkzaamheden onderworpen aan een stedenbouwkundige vergunning die niet onder de definitie van de zware renovatie vallen, maar die de energieprestatie van het gebouw beïnvloeden.

Een nieuw of hiermee gelijkgesteld gebouw

 • Is een nieuw gebouw: elk nieuw gebouwd of heropgebouwd gebouw
 • Wordt gelijkgesteld met een nieuw gebouw:
  • Elke uitbreiding van meer dan 250m² of met met minstens één woning.
  • Elke gedeeltelijke heropbouw van een bestaand gebouw met een oppervlakte van meer dan 250 m² of met minstens één woning

Procedure bij een nieuw gebouw en zware renovatie (normale procedure)

 1. Een EPB-voorstel opstellen samen bij de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning.
 2. Een erkende EPB-adviseur aanstellen
 3. Een technisch EPB-dossier opstellen
 4. De start van de werken melden aan het BIM
 5. Een EPB-aangifte opstellen
 6. BIM levert een EPB-certificaat af voor een nieuw gebouw.

 Procedure bij eenvoudige renovatie (vereenvoudigde procedure)

 1. Een EPB-voorstel opstellen samen bij de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning.
 2. Een vereenvoudigde aangifte opstellen.

Voor meer info en/of een offerte, aarzel niet om ons te contacteren.

Werken bij Peritas?

Peritas zoekt mensen met ervaring in energieprojecten, veiligheidscoördinatie en/of technieken (HVAC, elektriciteit), die graag deel uitmaken van een ambitieus en dynamisch team. Wij hebben mogelijkheden voor zowel ingenieurs als technische bachelors.

Bezorg ons je kandidatuur via e-mail of via het contactformulier, we nemen vervolgens contact met u op om dit te bespreken.