Home » Blog » Cohousing

Cohousing

In 2019 staat het geluk aan onze kant wat betreft de toewijzing van cohousingsprojecten.

De eerste vraag die rijst is dan natuurlijk “Wat is cohousing?”

Bij cohousing hebben alle bewoners hun eigen volledig uitgeruste privéwoning of privéappartement, maar daarnaast delen cohousers een gemeenschappelijke tuin en een centraal gebouw met gemene delen, zoals een wasruimte, een coworking place, een grote eetruimte met keuken, aan atelier, een speelhoek, een logeerkamer … Voor verdere informatie verwijzen wij u graag door naar de website van Cohousing Projects zelf: https://www.cohousingprojects.com/cohousing/.

Momenteel hebben wij in onze portefeuille meerdere cohousingsprojecten lopen, namelijk:

  • Boldershof in Oostende (18 wooneenheden, architect: Stramien en LMS Vermeersch)
  • Eksterlaar in Deurne (23 wooneenheden, 5 studio’s voor jongvolwassenen met een ondersteuningsnood, architect: Collectief Mars)
  • Negenhoek in Kortenberg (26 wooneenheden, 5 studio’s voor jongvolwassenen met een ondersteuningsnood, architect: Yatta)
  • Woestgoed in Wondelgem (8 wooneenheden, architect: ea+ Architecten)

De verschillende wooneenheden worden gebouwd als BEN-gebouwen. Deze gebouwen hebben een E-peil lager dan 30, bevatten goede thermische eigenschappen, hebben een laag energieverbruik, een hoge luchtdichtheid, een laag risico op oververhitting en een performante ventilatie door middel van warmterecuperatie. Maar daarnaast maken deze gebouwen ook gebruik van hernieuwbare energie.

De meeste bewoners van cohousingsprojecten kiezen er enerzijds voor om de daken maximaal te voorzien van PV-panelen. Anderzijds wordt er voor technieken steeds gezocht naar een groene oplossing zonder gasaansluiting, zoals grond-waterwarmtepompen met een collectief beoveld, individuele lucht-waterwarmtepompen …

Of gaan we deze keer nog een stapje verder en kiezen we voor warmtepomppanelen?

Onze verdere studies technieken zullen het uitwijzen …. To be continued!